Smiley face Sigla AFIR Smiley face Smiley face Smiley face

Teritoriul cuprinde zone din 3 judeţe diferite – Bihor, Cluj și Sălaj, cu următoarea componență:

  • Almașu, Bănișor, Cizer, Fildu de Jos, Horoatu Crasnei, Plopiș, Sîg (Județul Sălaj)
  • Borod, Bulz (Județul Bihor)
  • Ciucea, Negreni, Poieni (Județul Cluj)

Slideshow

 Harta pliant19Harta populatie3   Harta zone protejateHarta populatie structura etnica4

 

Comuna Almaşu, face parte din județul Sălaj și este amplasată în est-teritoriului, pe 46°95’N, 23°13’E. Comună, cu o suprafață totală de 159,70 km², are în componență 9 sate – Almașu(reședința), Băbiu, Cutiș, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraș, Stana, Țăudu – și o populație totală de 2.853 locuitori. Densitatea populației este de 17.86 loc./km². Comuna Almașu este cea mai mare comună din județul Sălaj, din punct de vedere al suprafeței totale.

Comuna Bănișor, face parte din județul Sălaj,teritoriul administrativ al comunei Bănișor ocupă o suprafață de 32.10 km2 din Depresiunea Șimleului, în bazinul hidrografic al Banului, afluent de stânga al Crasnei. Comuna este alcătuită din trei localități: Bănișor – sat reședință de comună, situat la 30 km față de Municipiul Zalău, Ban și Peceiu – sate componente ale comunei. Vechimea locuirii în această zona este susținută de atestările documentare ale localităților comunei. Bănișorul și Banul sunt atestate documentar din anul 1213, sub denumirea de Villa Ban si respectiv Villa Bani. La un an diferență, Peceiu este menționat sub denumirea de Villa Pechely. Populația totală a comunei număra la ultimul recensământ 2.419 de locuitori. Din punct de vedere etnic, populația comunei are următoarea structură: 99.79% romani,0.21% maghiari. Economia comunei este una preponderent agrară, aici înregistrându-se însemnate producții la culturile cerealiere. Folclorul, obiceiurile tradiționale, hărnicia si ospitalitatea oamenilor de pe aceste meleaguri sălăjene fac din aceasta comuna un areal atractiv din punct de vedere turistic.

Comuna Borod, face parte din județul Bihor, cu o suprafață de 10.524 ha, comuna Borod se situează printre cele mai întinse unități administrativ-teritoriale ale Bihorului, cuprinzând în perimetrul ei localitățile: Borozel, Şerani, Cornițel, Valea Mare și Cetea – cu o populație totală de 4.154 locuitori, majoritatea români, dar și slovaci, în satul Şerani, precum și o colonie de romi, la Borod. Circa 50 la sută din suprafața comunei este împădurită, cealaltă jumătate fiind alcătuită din terenuri agricole și pășuni, creșterea animalelor fiind o altă principală ocupație a locuitorilor comunei.

Comuna Bulz face parte din județul Bihor şi este amplasată în sud-ul teritoriului, pe 46°92′N, 22°68′E. Comuna, cu o suprafață totală de 99,39 km², are în componență 3 sate: Bulz (reședința),  Munteni, Remeți – și o populație totală 2.058 locuitori. Densitatea populației este de 20,70 loc./km².

Comuna Ciucea face parte din județul Cluj și este situată în partea centrală a teritoriului, la 46°95’N, 22°82’E. Comuna, cu o suprafață totală de 44,77 km², are în componență 2 sate: Ciucea(reședința),, Vânători – și o populație totală 1639 locuitori. Densitatea populației este de 36,61 loc./km².

Comuna Cizer face parte din județul Sălaj și este amplasată în partea nordică a teritoriului, pe 47°07’N, 22°88’E. Comuna, cu o suprafață totală de 71,23 km², are în componență 3 sate: Cizer (reședința), Pleșca, Pria – și o populație totală 2.467 locuitori. Densitatea populației este de 34.63 loc./km².

Comuna Fildu de Jos face parte din județul Sălaj și este amplasată în partea central- estică a teritoriului, pe 46°93’N, 23.07’E. Comuna, cu o suprafață totală de 62,88 km², are în componență 4 sate: Fildu de Jos(reședința), Fildu de Mijloc , Fildu de Sus și Tetișu – și o populație totală 1.583 locuitori. Densitatea populației este de 25.17 loc./km².

Comuna Horoatu Crasnei, este o comună în județul Sălaj, formată din satele Horoatu Crasnei (reședința), Hurez, Stârciu și Șeredeiu. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Horoatu Crasnei se ridică la 2.485 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.838 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (74,69%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (13,64%) și romi (7,48%). Pentru 4,14% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (61,61%), dar există și minorități de reformați (13,04%), penticostali (11,31%), greco-catolici (5,88%), creștini după evanghelie (1,77%) și baptiști (1,25%). Pentru 4,39% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Comuna Negreni, face parte din județul Cluj și este situată în partea central-vestică a teritoriului, pe 46°57′N, 22°44′E. Negreni este o comună și o localitate în vestul județului Cluj, Transilvania, România. Comuna este așezată pe drumul național (DN 1) și european (E 60) ce leagă Cluj-Napoca de Oradea, aproape la jumătatea distanței dintre cele două reședințe de județ. Amplasată de o parte și de cealaltă a râului Crișul Repede, cu casele înșiruite în luncă sau împrăștiate pe pantele mai domoale ce coboară la nord de Vârful Vlădeasa și la sud de Munții Meseș și Plopiș, comuna este în mare parte răsfirată, fiind formată din satele Negreni, Bucea și Prelucele, pe lângă acestea mai având 33 de crânguri sau cătune. După fizionomie, în comună există sate de tip adunate pe vale cu aureolă de risipire pe versanți. Suprafața este de 6.562 ha (65,62 kmp)având o populație de 2.584 locuitori cu o densitate de 39,37 loc./kmp.

Comuna Plopiș, face parte din județul Sălaj Comuna Plopiș este așezată în nord-vestul României, in partea de sud-vest a județului Sălaj, având ca vecini in partea de nord – comuna Nușfalău, în partea de est si sud-est – comuna Valcău, în partea de sud si sud-vest – comunele Șinteu si Borod din județul Bihor iar in partea de vest – comuna Halmașd. Comuna Plopiș se întinde pe o suprafață de 8.038 ha și este alcatuită din trei sate apartinatoare: Plopis – sat resedinta de comuna, Iaz situat la 3 km de centrul comunei si Fagetu la 8 km. Comuna Plopis este situata la o distanta de 55 km fata de municipiul Zalau si 25 km Simleu Silvaniei.Localitatile Plopis si Iaz sunt sate de tip adunat, specifice arealelor depresionare, iar Fagetu este un sat de tip risipit, specific zonelor de munte, ce se intinde pe o suprafata de 45 kmp, cu gospodarii (205 la numar) izolate sau grupate in cranguri.

Comuna Poieni, face parte din județul Cluj formată din satele Bologa, Cerbești, Hodișu, Lunca Vișagului, Morlaca, Poieni (reședința), Tranișu și Valea Drăganului, se învecinează cu Comuna Negreni, Comuna Ciucea și județul Sălaj la nord, cu orașul Huedin și Comuna Sâncraiu la est, cu Comuna Săcuieu la sud și cu județul Bihor la vest. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Poieni se ridică la 4.842 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.781 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,8%), cu o minoritate de romi (5,18%). Pentru 2,44% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,78%), dar există și minorități de penticostali (4,36%) și martori ai lui Iehova (1,01%). Pentru 2,44% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Comuna Sîg, face parte din județul Sălaj și este situată în partea nord-vestică a teritoriului, la 47°08’N, 22°82’E. Comuna, cu o suprafață totală de 87,88 km², are în componență 5 sate – Fizeș, Mal, Sîg, Sârbi, Tusa și o populație totală 3.476 locuitori. Densitatea populației este de 39.55 loc./km². Sub aspectul reliefului, evidenţiem potenţialul oferit de relieful predominant de dealuri, munţi  şi piemonturi joase. O parte din comună este străbătută de Munţi Plopiş (satele Tusa, Sîrbi şi Mal) , care pe teritoriul comunei Sîg ating o înalţime de de pana la 882 m (Vârful Merişor) şi o desfăşurare în lăţime de până la 15 km. O parte din Piemontul Oşteana aflat pe teritoriul comunei Sîg (satele Tusa, Sîrbi şi Mal) constituie zona de legătură  dintre Munţii Meseşului şi Munţii Plopişului şi care atinge ofrecvenţa a înălţimilor între 400 – 600 m. Delurile Bănişorului (satele Sîg şi Fizeş), cuprinse între Valea Barcăului şi Valea Crasnei, cu altitudini medii  pe teritoriul comunei de 300 – 400 m.